Program


Aktuális előadásokSZENT EFRÉM FÉRFIKAR 20 éves jubileumi gála
(esőnap: június 12.)

Magyarország legnépszerűbb vokális együttesét 20 évvel ezelőtt indította útjára, a Liszt- és Érdemes Művész Díjas, Bubnó Tamás. A sokszorosan díjazott Szent Efrém Férfikar két évtizedes pályafutása alatt sikerrel koncertezett a világ négy különböző kontinensén, több mint 30 országban. Akár mély tónusú ortodox zenét, akár hajlékony mediterrán bizánci dallamokat, akár játékos Bartók műveket, akár veretes Liszt himnuszokat, vagy éppen világslágereket énekelnek, mindig lenyűgözik a közönséget kiérlelt hangzásukkal és közvetlen színpadi jelenlétükkel.

A 20 éves jubileum alkalmából valódi, nagyszabású Kórusgálát rendeznek a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon: szimfonikus zenekarral és meghívott kórusokkal egészülnek ki és – ahogy ezt rajongóik megszokhatták – a közönség énekhangjára és közreműködésére is számítanak a gálakoncerten. A Szent Efrém Férfikar rendkívül sokszínű repertoárjából áll össze a koncert műsora és kizárólag erre az alkalomra írt művek és feldolgozások is hallhatók lesznek az előadáson – a fináléban több mint 300 énekes és zenész fog együtt énekelni és muzsikálni a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Ars poetica

Napjainkban a klasszikus zene sokak számára arisztokratikus jelenséggé vált, amit kevesen értenek és talán még kevesebben élveznek. A Szent Efrém Férfikarban feltett célunk, hogy rácáfoljunk erre.

Szerintünk kétféle zene van: szakrális és profán, és mindkettőben felfedezhetjük a tehetség kiérlelt, megformált jeleit, a klasszikus értékeket – műfajtól és korszaktól függetlenül. Akár mély tónusú ortodox zenét, akár hajlékony mediterrán bizánci dallamokat, akár játékos Bartók műveket, akár veretes Liszt-himnuszokat, vagy éppen világslágereket éneklünk, mindig egy cél lebeg a szemünk előtt: legyen jó, amit csinálunk! Legyen jó énekelni – és legalább annyira jó hallgatni. A Szent Efrém Férfikar egy szellemi műhely, ahol egymás személyiségéből, hangi adottságaiból és sokféleségéből táplálkozunk. Úgy gondoljuk, hogy semmilyen zenét sem fontos feltétlenül érteni, bőven elég hallgatni – és élvezni!


a Szent Efrém Férfikar története

Magyarország legnépszerűbb vokális együttesét 2002-ben alapította a Liszt- és Érdemes Művész Díjas Bubnó Tamás. Névadójuk Szír Szent Efrém (306-373), a bizánci egyház kiemelkedő himnuszköltője, akit kortársai a “Szentlélek hárfájának” neveztek.

A Szent Efrém Férfikar kezdetben a bizánci rítusú kereszténység rendkívül változatos zenéjére specializálódott és ezzel a repertoárral ért el sikereket hazájában és külföldön egyaránt. A magyar férfikari hagyománnyal már a kezdetekkor elkezdett foglalkozni az együttes, Boksay János kárpátaljai pap férfikari liturgiája révén. Innen pedig egyenes út vezetett Liszt Ferenc ismeretlen, de végtelenül gazdag férfikari művészetéhez, majd pedig Bartók Béla férfikórusra írt zseniális darabjaihoz. A bizánci rítusú zenei hagyomány mellett az együttes repertoárjának második fontos pillére a nagy magyar mesterek férfikari munkássága lett.

Számos belföldi és külföldi rangos fesztiválfellépés hatására több kortárs zeneszerző hallotta és szerette meg a Szent Efrém Férfikar egyedi hangzását – ennek köszönhetően többen komponáltak műveket a kórusnak. Manapság elmondható, hogy nem múlik el SzentEfrém koncert kortárszenei kompozíciók előadása nélkül.

A nyolctagú együttes rendszeresen koncertezik Magyarországon és világszerte. Saját sorozatot rendeznek Orientale Lumen – Kelet Világossága címen, ahol világhírű kollégáikkal közösen lépnek színpadra. Tizenhárom lemezük jelent meg. Az együttes tagjai sokoldalú kamaraénekesek, akik átiratokat, átdolgozásokat és saját műveket is készítenek a Szent Efrém Férfikar számára.

Mérföldkövek
2002 – megalakul a Szent Efrém Férfikar
2005 – megjelenik a Boksay-liturgia lemez
2006-2010 – nemzetközi fesztiválfellépések és díjak (Szentpétervári Tavaszi Fesztivál, Moszkva, Hajnówka, Ravenna, Janacek May, Dvorák Fesztivál, Schleswig-Holstein Musik Festival, Donaufest-Ulm, MusikFestspiele Saar, Festival de Royaumont, Festival d’Auvers sur Oise)
2011 – elindul az Orientale lumen sorozat
2012 – elindul a “Városok” sorozat a BMC-ben
2013 – Rachmaninov Éjszakai virrasztás – Budapesti Tavaszi Feszivál
2014 – Egytől Tizenkettőig – YBL sorozat
2015 – Bartók&Folk lemez
2016 – koncert a King’s Singersszel
2017 – Aldeburgh Festival, Artrium Kortárszenei Seregszemle
2018 – Liszt Mozaikok, Elmúlt időkből táncjáték
2019 – Wings lemez megjelenés, teltházas bemutató a Zeneakadémián
2020 – vírusvideók: Pandémia, A török
2021 – Bartók&Folk bemutató

Díjak, elismerések
Magyar Örökség díj (2014)
Budapest Márka díj (2014)
Supersonic-díj – Byzantine mosaics (2010)
Pro Cultura Minoritatum Hungariae (2012)
Gramofon-díj jelölés – Benedicamus Domino, Fonó kiadvány (2019)
Nemzetiségekért-díj – a ruszin nemzetiség kultúrájának ápolásáért (2018)

Ajánló


A Cotton Club Singers 2022-ben 15 év szünet után feléleszti a legsikeresebb koncertshow-ját, az ABBA-JAZZ-t.

Egy határtalanul energikus koncerttel nyitja meg kapuit 2022-ben a Margitszigeti Színház! Az Irie Maffia koncertjei mindig fergeteges hangulatot varázsolnak, megénekeltetik…

A Kossuth-díjas, érdemes művész Jávori Ferenc Fegya életművét felölelő koncert a Budapest Klezmer Band közreműködésével.